De nya mynten och sedlarna

Vi ska ju få nya sedlar och mynt här i vårt avlånga land och ÄNTLIGEN så har Riksbanken nu bestämt motiven på de olika sedlarna!!!
Personerna som har valts till att pryda våra papperscash är personer som på ett eller annat sätt gjort viktiga och positiva insatser under 1900-talet. Kraven var att det skulle vara jämn fördelnning mellan män och kvinnor, gärna ha internationell förankning och kunna spegla en positiv bild av Sverige då baksidan av sedeln pryds av natur/miljömotiv som personen i fråga ska ha en tydlig koppling till.
Vilka är då personerna på våra nya sedlar? Jo det kommer nedan!

Våran nya 20-kronorssedel kommer att bli violettfärgad och prydas av ingen mindre än vår älskade ASTRID LINDGREN, författaren till barnböckerna vi alla vuxit upp med (Pippi, Emil, Bullerbyn, Saltkråkan, Nils Karlsson pyssling o.s.v.)! Baksidan kommer att få naturmotiv med Småland på eftersom Astrid Lindgren är född och uppvuxen här.
Astrid Lindgren

Våran nya 50-kronorssedel kommer bli gul/orange och EVERT TAUBE är den som kommer pryda den nya lappen. Taube var både konstnär, vissångare och författare och kom från Bohuslän, alltså kommer baksidan prydas av motiv från just Bohuslän. Känner ni till visor som "Rönnerdahl" och "Kalle Schewen"? Det är han som har skrivit båda och jag älskar dem!
Evert Taube

100-kronorssedeln kommer att prydas av en av de mest framgångsrika skådespelerskorna i Sverige genom tiderna, nämligen GRETA GARBO! Sedeln kommer gå i blåa toner och eftersom Greta Garbo är uppuxen i Stockholm kommer naturmotivet prydas av nånting från Stockholm.
Greta Garbo

200-kronorssedeln är ett nytt tillskott bland de svenska pengavalörerna och kommer att färgas grön och prydas av film-och teaterregissören INGMAR BERGMAN från Gotland, baksidan kommer därför att ha motiv från just Gotland.
Ingmar Bergman

Den nya 500-kronorssedeln kommer bli röd och prydas av den världskända operasångerskan BIRGIT NILSSON. Baksidan kommer att få motiv från Skåne eftersom hon är uppvuxen i dessa södra regioner. Har ni hört henne sjunga? Hon hade en helt otroligt vacker sångröst!
Birgit Nilsson

Sist men absolut inte minst är 1000-kronorssedeln som kommer att bli gråbrun. Ansiktet utåt kommer att bli *trumvirvel* DAG HAMMARSKJÖLD som var FN:s generalsekreterare från 1953. Han är uppvuxen i Lappland, alltså kommer baksidan prydas av motiv från just Lappland

Sedlarna kommer att bli något mindre än de vi har nu, men det är ju inte bara nya sedlar vi ska få, även nya mynt som precis som sedlarna kommer att bli något mindre och lättare. Tiokronan kommer dock att få behålla sitt utseende, men vi får ju ett nytt mynttillskott i form av tvåkronan. Hur de nya mynten ska se ut återstår att se, men någon form av räfflingar längs kanten för att underlätta för synskadade.

Vad ska man tycka om det här då? Jag personligen tycker att det här är jättespännande! Valet av "celibriteterna" tycker jag är jättebra, alla kan realatera till någon, både ung som gammal, samtidigt som de tillsammans faktiskt representerar vårt avlånga land. Det ska bli så himla kul att få se designerna som kommer att göras! En designtävling kommer att komma ut under året så att man ska kunna ge förslag på formgivning. Dessvärre får vi vänta några år innan vi ser sedlarna i våra egna plånböcker, runt 2014-2015 kommer de att ges ut som tidigast"/ Men, men, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!

KällaKälla

Kommentarer
abbe

Sv: Naturlig skönhet! :)

2011-04-07 19:30:14
URL: http://aarberesha.blogg.se/
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: